Anna Karin D

Adventsmys

Mmmm...advent....!
Ute blåser en äkta skånsk orkan, den heter tydligen Berit, men i Skåne heter den Berit-extra-allt: oberäkneliga vindbyar, kringblåsta detaljer från träd, horisontellt ösregn. Om man mot förmodan lyckas öppna balkongdörren (tex för att vira den där obligatoriska ljusslingan runt räcket) kastas man baklänges av vinddraget.
Det är härligt!
Så ska det vara: inget stilla snöande som förvirrar begreppen. Som förra året. Herregud, man kunde ju tro att man bodde i Norrland! Var beredd på att möta renar på gatan.
Tomtar.
Man kände inte igen sig, traditionerna gick åt fanders, det blev ingen riktig advent. Man kände sig bestulen på något. Lurad.

Men nu är det precis som vanligt:
Bostadsrättsföreningen har satt upp en präktig julgran härutanför. Den ligger förvisso ner för tillfället, stod inte riktigt emot blåsten, men ändå.
På stan är det skyltsöndag, kanske är någon där? Handlar något de inte behöver, hukar i adventsregnet, skriker på barnen som också skriker för de vill bara vara på det blinkande vulgära tivolit som är en kär adventstradition i vår skånska håla.
Och jag har köpt en hyacint på ICA. Den kostade 14:90 och kommer förmodligen att bli rosa eftersom plastkrukan den står i har denna färg. Den är för tillfället extremt omogen.

(Nu tycker jag det inte är så värst fint med rosa hyacinter, men det var den enda som fanns kvar. Hade hellre valt en mörkt blodröd.)

Jag håller på traditionerna!
En hyacint måste man ha: oftast tanig och gles men ändå doftande så man blir yr i pannan om nån vecka eller två eller så dör den vad vet jag. Det blir en härlig överraskning!
Jag har plockat fram en (1) ljusslinga. Förutom då den till balkongen, men den får nog bida sin tid. Verkar inte helt genomtänkt att gå ut där just nu.

Och jag har ett långkok på gång. En köttgryta. Nu är det väl kanske inte direkt en adventstradition det där med långkoket - men jag tycker det är lämpligt att nämna det här av två anledningar:

-det inträffar oerhört sällan. Ungefär lika sällan som första advent.
-det får mig att känna mig oerhört duktig, präktig rentav. Ju längre kok, desto duktigare känsla. Känner mig som en riktig husmor - ekologisk, ekonomisk, birkensstocksandalklädd, fläta i håret, inget smink, rejäla överarmar. Rutigt förkläde. Genomtänkta veckomatsedlar. Hej o hå.

(Och det måste jag ju skryta lite med.)

Denna gång lär jag känna mig överlägset präktig: köttet har kokat typ en hel dag och är ännu segt och otuggbart, men billigt var det. Extrapris.
På ICA. Inte speciellt ekologiskt alls. Jaja.
Vi får nog äta en fin kalops till frukost i morgon, kanske lite udda, men herregud!


Vi har ju en ljusslinga i fönstret.


2011-11-27 13:47.


Kommentarer till blogginlägget


I Falun 10 plusgrader och daggmaskar på gatorna!
2011-11-27Så skånskt....!
2011-11-27Ljusslinga? Fixat.
Stjärnor? Fixat.
Ljus, levande och elektroniska? Fixat.
Hyacinter? Verkligen inte.
Juldukar? Fixat.
Storm? Fixat.

Det börjar likna skånsk advent, även i Malmö.
2011-11-27Undrar om även vi fått en släng av det Skånska vädret. Nu smattrar regnet på fönstren.
2011-11-27Fast på riktigt gillar jag nog ändå snöflingorna bättre...
2011-11-27Ja Anna D, jag föredrar också snöflingor i december framför slingrande daggmaskar på gatorna!
2011-11-27Daggmaskar ger dessutom väldigt dåligt skidföre.
2011-11-27Men nu är det synd om alla maskar. Vädret i Falun har slagit om till nollgradigt och ett ymnigt snöfall!
2011-11-27!!!
Här blåser det ÄNNU mer! (Än när jag skrev...)

2011-11-27Efter att ha avnjutit ännu ett Anna D alster, tvingas jag erkänna - jag är hopplöst efter alla.
Inte en endaste liten julpryl har kommit fram, inte ett adventsljus i fönstret. Jag riskerar imorgon bli ertappad av farbror polisen, och inbetala dryga böter för anti-Jul-demostrationer :-)
2011-11-27Men Per om du bjuder polisen på lite Svartsoppa så mjukar nog han.
2011-11-27Problemet är att ingen svartsoppa finns i hemmet.
Får försöka med fjorårets pepparkakor. De finns kvar. Troligen tappat all sprödhet och smak.
2011-11-27Svartsoppa är ett straff.
2011-11-27Jag som trodde det var skånsk kultur?
2011-11-27Tja, det är väl i stort sett blodpudding i flytande form....? Så svartsoppan är kanske en del av det svenska kulturarvet - men likafullt ett straff.
2011-11-27Efter avslutad middag vred jag mig lite på stolen jag satt på så jag fick fönsterbrädan mot ryggen. Då kunde man känna hur brädan emellanåt fick för sig att trycka rejält mycket hårdare mot ryggen :-) Gick att se med blotta ögat hur väggen rörde sig - Brum-Brum gissade på att det var trä i just den väggen...
2011-11-27