Oskar Engberg

Race rapport: Stockholm extreme

Det blev en favorit i repris, tävlingen som lurade in mig på multisportens underbara bana bjöd återigen på vacker bana, bra väder och ett härligt lag att köra med. Peter och Christer från klubben, samt Emma inlånad från Eksjö.

Årets bana bestod av:

Sträcka 1 - 11 km löpning, simning och äventyr.
Sträcka 2 - 14 km Kajak (kustjägarnas K2)
Sträcka 3 - 8 km löpning
Sträcka 4 - 86 km cykel

Nattvila

Sträcka 5 - 20 km kajak + 1 km coastaleering
Sträcka 6 - 60 km cykel
Sträcka 7 - 8 km löpning

Sträcka 1. Som vanligt väldigt högt tempo under prologen mitt inne i Gamla stan. Mkt folk och många lag som kom samtidigt till kontrollerna. Christer gjorde dock ett par lyckade vägval som gjorde att vi helt plötsligt befann oss ensamma och högt upp i resultatlistan. Under prologen fick vi bla simma över Riddarfjärden, fira oss med rep nedför Erstaklipporna samt stämpla en kontroll vid Katarinahissen. Många kontroller satt högt upp och det är bara att konstatera att Stockholm är en otroligt vacker stad.

Sträcka 2. Paddlingen i kustjägarnas K2or var också fin och gick runt många av Stockholms innerstads små öar. Jag och Emma hade den andra kajaken i snöre efter oss hela vägen och det kändes som vi höll bra fart rakt igenom. Fortfarande tätt mellan många lag men nu det började sprida ut sig.

Sträcka 3, löpning. Kändes som att hela laget fortfarande hade pigga ben. Christer orienterade bra och det hände väl egentligen inget extraordinärt. Det började dock skymma så nu visste vi att det var ett gäng timmars nattkörning framför oss.

Sträcka 4, cykel. Började med teknisk "cykling", vi fick gå långa sträckor då stigarna, stenhällarna och rötterna var extremt hala i den fuktiga nattluften (fick veta att planerad cykeltid var ca 4.30 h, vår tid blev strax över 6). Under natten dog också Emmas pannlampsbatteri trots att Mankan som lånade ut lampan hade utlovat måååånga timmars lystid. O-bra! Som tur var hade vi en liten reservlampa som hon kunde använda. Jag försökte cykla snett bakom henne så gott det gick så hon kunde se i skenet av min lampa. Vid ett tillfälle fick vi simma med cyklarna bredvid på luftmadrass. Cyklingen gick även genom villakvarter och ute på skärgårdsöarna. Sista milen (plural-mil) växeldrog vi med Karlstad och det visade sig efter tävlingen att de hade den bästa tiden på nattcyklingen med oss som trolig tvåa. Kul!

Då vi kört på så pass bra låg vi trea (Karlstad fyra, 4 sekunder efter oss...), endast en kvart efter ledande lag fick vi veta när vi kom in till nattvilan. Här hann vi äta, duscha, göra i ordning våra prylar inför omstarten samt faktiskt sova en timme!

Sträcka 5, paddling. Utgick från Värmdö och tog oss på en fantastiskt vacker tur i Stockholms skärgård. Dock vår klart sämsta sträcka under tävlingen. Inte för att vi paddlar dåligt men för att vi tog ett par felaktiga beslut och tappade lite fokus. Ett bevis på det är att Karlstad låg jämt med oss under 80% av sträckan trots att de paddlade i långsamma havskajaker och vi i snabba surfskis. Illa! I vilket fall ingick här även en coasteering (kort orientering på en av öarna), mörkerlabyrinth samt pyramidbygge i ett kastell nånstans och en forcering av en vasskog. När vi kom ut såg vi kanalen som gick 10 m till vänster... Under en passage av en farled för Estland- och Finlandsfärjorna bjöds vi även på rejält stökigt vatten. Gjorde livets hittills hårdaste stöttning med paddeln vid ett tillfälle och klarade mig från att gå runt. Skönt!

Sträcka 6, cykling. Äntligen! Så kändes det efter en lång paddling. Vi höll bra fart hela sträckan som denna gång höll sig mer på vägarna. Lite strul att hitta en av de sista kontrollerna med det löste sig till sist. Full fart längs Valhallavägen och växling in till sista löpningen.

Sträcka 7, löpning. När vi kom in för växling hade vi inte sett till ett enda motståndarlag sen slutet av paddlingen men när gick UT från växlingen kom Karlstad dit i full fart på sina cyklar endast två minuter efter oss! De hade alltså gjort en kanoncykling. Bara att ösa på med sina allt annat än pigga ben. Först några kontroller i stan, sedan utplacerade i skogarna på Djurgården. Här fick vi verkligen slita då vi inte ville släppa tredjeplatsen! Vi vände oss om och spanade efter Karlstad men kunde inte se dom. Vid ett tillfälle på slutet tyckte vi att vi såg dom bara ett par hundra meter bort på ett annat vägval än vi hade gjort. "Fan!" - sa Christer, "tog de den kortare vägen". Men det kan inte ha varit dom för in mot målet där sista kontrollen låg (utplacerad på en kajak i vattnet nedanför) var en lång raksträcka där vi inte kunde se dom bakom oss. Vi tog sista kontrollen och sprang i mål. Som ett lag. Glada! Sjukt nöjda! Och trea!

Känslan efter är att alla i laget bidrog starkt till detta. Bra fokus genom hela tävlingen utom under paddlingen. Härlig stämning och kämpaglöd. Emma hade stenkoll på logistik och vad vi skulle göra, Christer orienterade kalas. Peter höll fart och humör uppe. Jag bidrog med ben och armar som aldrig tog slut och bogserade därför hela tiden den som behövde bogseras eller satte en hand i ryggen i de uppförsbackar som såg tunga ut, vilken gren det än gällde.

Sammanfattningsvis kan man nog säga att allt stämde. Laget, kämpaglöden, stämningen, fokuset och formen.

Trea.
2011-08-28 17:42.


Kommentarer till blogginlägget


Grattis va kul :)
2011-08-28Grattis, det låter riktigt skoj!
2011-08-28Grattis till pallplatsen!
2011-08-28Imponerande! Vilket äventyr! Grattis!
2011-08-28Wow, fantastiskt!
2011-08-28Grattis till en suverän prestation!! Vi var ute och kollade sprintstarten och växlingen vid Sjöhistoriska. Härlig puls!
2011-08-29Tack för era gratulationer. Och ja ni vänner, vilken upplevelse. Ni borde pröva.... Kul att du var där Uffe! Hur dags gick starten? Jag gissar att vår målgång inte var alltför långt efter.
2011-08-29Sprintstarten var kl 12.00 och strax innan den växlade ledarlaget ut på sista sträckan. På fredagkvällen satt vi på balkongen på Sheraton och såg er simma/paddla över Riddarfjärden. Det såg riktigt häftigt ut :-)
2011-08-29Härligt jobbat och kul läsning!
2011-08-29GÖTT!
Skicka din RR till Simon. Tror att vår sponsor är nöjd med oss.
2011-08-30Wow, vilken häftig grej - och pallplats! Grattis! Du är ju grym och kul med ett lag som funkar så fint :)

Rolig läsning!

(Sen måste jag bara kommentera plural-mil-skrivningen :) Du kan skriva ut "de sista milen" bestämd form (det finns ju där underförstått iaf) för att visa plural istället för singular som hade varit "den sista". Ok. Over and out från hon som ibland märker ord.)
2011-09-09