Rolf Öhlén

Hallon och Harry Potter

Eftermiddagssolen lyser upp den branta sluttningen. Jag travar på med raska steg, tar en kort paus, fortsätter. Hjärtat slår som en stångjärnshammare. Vet ni vad det är? Det vet inte jag men det låter bra. Tror jag läst det någonstans så jag lånar det.

Inte blir det lättare av att strumporna är blöta. Jag tog mina trasiga stövlar. Ville inte riskera mina nya så här nära älgjakten. Mina stövlar har en tendens att gå sönder så fort jag tar på dem. Kanske är det fotsvetten som fräter sönder dem, jag vet inte.

Mjölkörten står utblommad. Jag följer spåren av en skogsmaskin som en gång kört där. Nu växer där sly av olika slag. Jag sätter mig på en stubbe och pustar. Jag har en hänförande utsikt över dalgången mellan bergen. Där nere någonstans ringlar Nätra ån, kyrkbyn ligger mitt i blickfånget. Jag ser ner till prästgården och längre till vänster, västerut, stationssamhället. Och så de blågröna skogsklädda bergen på andra sidan. Över allt en ljusblå himmel med vita molntussar.

Men inga hallon. Jag söker mig längre och längre upp. Alldeles innan skogskanten högst upp ser jag ett snår med röda bär. Lite är det, små är de men det är hallon. Riset är lagom högt för att jag ska kunna stå och plocka. Jag fortsätter. Hittar lite här och där. Kliver över grå stammar, spretande kvistar, vickande, mossklädda stenar – hela tiden med en vidunderlig utsikt.

På väg ner följer jag ett maskinspår. Jag tänker undvika surhålen. Om det går. Innan jag kommer in i skogen passerar jag ett. De nu nästan torra strumporna blir blöta igen. Jag följer spåret genom en skogsdunge – och kommer rätt ut på en myr. Suck. Jag travar på, kommer in på torrmark och ner i skogen.

Den mjuka mossan suger upp mina steg. När jag kliver på en kvist kilar en skogsmus och gömmer sig under en omkullfallen stam. Jag passerar en ruin av en byggnad. Endast några murade väggar står kvar. Jag fortsätter över liggande träd och under lutande toppar som brutits av till hälften. Så ser jag vägen. Jag kommer ner ca 20 meter ovanför den avtagsväg som jag parkerat bilen på.

Hemma väntar färdigbredda smörgåsar och filmen ”Harry Potter och den vises sten”. Boken var bättre men ett trevligt sällskap att rensa bär till. Ca 5 dl blev det.
2011-08-14 22:15.


Kommentarer till blogginlägget


Underbart beskrivet, jag ser det hela framför mig!
Hm, de få hallon jag hittat har också varit små, men goda är de.
2011-08-15